Jazykové okienko: oblátka alebo oplátka?

Čo je správne a spisovné? Oblátka alebo oplátka? 

Trochu vedecká otázka, ktorú bežne neriešime. Teda až kým nepotrebujeme zadať správne slovo do vyhľadávania na internete. Alebo, ako v našom prípade - správne spisovne pomenovať web stránku a produkt. Tak sme si teda dali trochu námahy a pátrali po pôvode slova. Prečítajte si pár zaujímavých faktov.

Pôvod slova

Pôvod slova je z náboženského prostredia, z latinského "hostia oblata". Vzniklo niekedy na prelome prvého tisícročia a je spojené s vynálezom pekárenského stroja. Vtedy sa pre liturgické účely začala používať forma oblátky, namiesto dovtedy používaného chleba. Čisto technicky vzaté to vychádza, že správne je slovo "oblátka", pretože latinsky to znie "oblata".

Prax

Avšak slovenčina má svoje zákutia, vrátane spodobovania. Zo základnej školy si pamätáme na spodobovanie B na P. A tak vzniklo slovo "oplátka" - častým používaním a hovorovým označovaním oblátky. Zaužívalo sa to natoľko, že sa postupne stalo väčšinovým výrazom pre túto formu vianočného pečiva.

Dokonca podľa štatistiky vyhľadávania v Google, slovo "oplátka" je 10x častejšie vyhľadávané ako pôvodne spisovne správne "oblátka".

Keď sa pozrieme do okolitých krajín, skôr sa používa výraz oblátka. Síce v Česku sú to jednoznačne "oplátky", ale v Poľsku "oblaty", v Nemecku "Oblaten".

Ako sme to vyriešili my?

Jednoducho. Naše produkty označujeme spisovne správnym slovom oblátka. Značku sme nazvali naOplátku - čo symbolizuje aj iný rozmer slova oblátka. O tom ale nabudúce.